AB’den sürpriz karar: Karbon vergisinden şirketlerin yüzde 90’ı muaf olacak

AP, Sınırda Karbon Vergisini Uygulayacak Şirketlerin Yüzde 90’ını Muaf Tuttu

Avrupa Parlamentosu (AP), sınırda karbon vergisi kapsamına girmesi öngörülen şirketlerin yüzde 90’ını bundan muaf tutacak yasal değişikliklere destek verdi. Brüksel’de gerçekleştirilen AP Genel Kurul oturumunda Birlik mevzuatlarını basitleştirmek için hazırlanan “Basitleştirme Omnibus” adlı “torba yasa” teklifindeki Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) değişiklikleri oylandı.

Mevcut durumda geçiş aşamasında olan ve 2026 başında tam olarak yürürlüğe girmesi öngörülen, AB’nin kendi ürünleri için ödenen karbon fiyatı ile ithalat malları için ödenen karbon fiyatını eşitlemeye yönelik CBAM’i basitleştirme teklifini AP üyeleri, 564 “Evet”, 20 “Hayır” oyuyla kabul etti.

Teklif kapsamında, AB’nin sınırda karbon vergisi olarak bilinen mekanizmasında ithalat yapanlara yönelik idari külfet azaltılacak. İlgili ürünlerde yılda 50 tonun altında ithalat yapan firmalar, CBAM gereksinimlerinden muaf tutulacak. Böylece, büyük kısmı küçük ve orta ölçekli olmak üzere ithalatçı şirketlerin yüzde 90’ı sınırda karbon vergisi ödemeyecek.

Demir, çelik, alüminyum, çimento ve gübre ithalatından kaynaklanan toplam karbon emisyonlarının yüzde 99’u hala kurallar kapsamında yer alacak. Değişiklikler, AP ve üye ülkeler arasında yapılacak müzakerelerle son halini alacak.

MEKANİZMA NASIL İŞLİYOR?

Karbon yoğun sektörler olan çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen ithalatına uygulanacak CBAM kapsamında, AB ithalatçılarının ürünlerin hacmini ve üretim sırasında ortaya çıkan sera gazı emisyon miktarını raporlaması gerekiyor. AB, 2026’da başlaması planlanan nihai döneme yönelik metodolojiyi geliştirmek için bilgi toplamaya ve çalışmalar yapmaya devam ediyor. 2026’dan itibaren ise ithalatçıların ürünlerinin sera gazlarına karşılık gelen sayıda CBAM sertifikası satın alıp teslim etmesi gerekecek.

AB ile denk seviyede karbon fiyat mekanizmasına sahip olunması durumunda fark ödenmeden AB’ye ihracat yapılabilecek.

Related Posts

Bakan Kurum kritik talimatı verdi! 400’den fazla kuruluş incelenecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bursa ziyareti kapsamında Marmara Denizi’nde yeniden ortaya çıkan müsilaj tehdidinin yanı sıra kirlilikte gündeme gelen Nilüfer Çayı, Gemlik Körfezi ve İznik Gölü’nde helikopterle inceleme …

Toyota, Tesla’nın yarı fiyatına elektrikli SUV’u piyasaya sürüyor

Toyota, elektrikli araç segmentinde rekabete yavaş yavaş yaklaşıyor ve bu yöndeki son adım, Çin’de geliştirilen fastback silüetine sahip yeni bir elektrikli crossover olan bZ5. FAW-Toyota ortak girişimi tarafından üretilecek olan araç, BYD …

Bir ülke daha euroya geçiyor

Bulgaristan Merkez Bankası, ülkenin 1 Ocak 2026 itibarıyla euroya geçmeye hazır olduğunu duyurdu. Enflasyon kriterini karşıladıklarını belirten Başkan Dimitar Radev, geçiş sürecinde son kararın Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu’na ait olduğunu vurguladı.

Kuveyt enflasyonunda 20 yıllık rekor kırıldı

Kuveyt Planlama ve İstatistik Merkez İdaresi tarafından açıklanan verilere göre, yıllık enflasyon oranı Mart ayında kaydedilen yüzde 2,41’den Nisan ayında yüzde 2,25’e düştü. Bu oran, ülkede son dört buçuk yılın en düşük enflasyon seviyesi olarak …

New York borsası pozitif seyirle kapandı

New York borsası, haftanın ilk işlem gününü pozitif seyirle kapattı. Güne kredi notu endişeleriyle düşüşle başlayan endeksler, seansın ilerleyen saatlerinde toparlanarak artıya geçti. Kapanışta Dow Jones endeksi 100 puanın üzerinde artışla yüzde 0,32 …

Türkiye 4 ayda 4,7 milyon dolar kazandı!

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türkiye’den bu yılın ilk 4 ayında 1385 ton hamsi ihraç edildiğini söyledi. Söz konusu ihracattan da 4 milyon 738 bin 385 dolar kazanç sağlandığını dile getiren …