Aşılar kalbe zarar veriyor mu? Bilimsel olarak yanıtladı

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Murat Sargın: Gençlerde Kalp Krizi Endişesi Gerçek Değil

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Murat Sargın, son dönemde artan erken yaşta kalp krizi vakalarının gençlerde gerçek anlamda bir artışı yansıtmadığını belirtti.

Sargın, bu konuda henüz net bir verinin olmadığını belirterek “Gençlerde kalp hastalığı endişe verici bir şekilde artıyor” şeklinde bir veri bulunmadığını ifade etti. Sadece farkındalığın artması ve haberlere daha fazla ulaşılması, gençlerdeki kalp krizi vakalarının daha fazla gibi algılanmasına neden olabiliyor.” dedi.

Türkiye’de 25-45 yaş arası genç nüfusun arttığını ve her üç kişiden birinin bu yaş grubunda olduğunu açıklayan Sargın, bu durumun 10-20 yıl öncesine göre artış gösterdiğini belirtti.

“Gençlerin Kalp Hastalıklarına Yatkınlığını Gösteren Kaygı Verici Bir Veri Yok”

Hastalıkların nüfusla birlikte arttığını dile getiren Sargın, şunları ekledi:

“Ayrıca, bu nüfusun obezite ve sigara kullanımı gibi risk faktörleri de artmaktadır. Ancak henüz genç yaşta ölümlerde doğrudan bir artış olduğunu söylemek doğru değil. 10 yıl öncesine göre gençlerin kalp hastalıklarına yatkınlığının artmış olduğuna dair kaygı verici bir veri bulunmamaktadır. Dünya genelinde, obezite, sigara kullanımı ve yüksek tansiyon gibi risk faktörleri artmaktadır.

Bu da kalp hastalıklarına bağlı ölümleri artırmaktadır. Ancak dünya genelinde, ölümlerin yarısına yakını kalp-damar hastalıklarından kaynaklanmaktadır. Bu oran değişmese de, uzun vadede kalp hastalıklarından kaynaklanan ölümlerde bir artış eğilimi mevcuttur. Ancak insan ömrünün uzamasıyla birlikte Alzheimer ve bunama gibi hastalıklar da artmaktadır. Dolayısıyla, tüm bu değerleri göz önünde bulundurarak sadece kalp hastalıklarının arttığını düşünmek yerine durumu daha geniş bir bakış açısıyla değerlendirmek gerekmektedir.”

Doç. Dr. Murat Sargın, kalp ve damar hastalıklarının Kovid-19’a bağlanamayacağını ifade etti.

İngiltere’de 46 milyon kişi üzerinde yapılan bir araştırmadan bahseden Sargın, “İngiltere’de, 46 milyon kişi üzerinde yapılan bir araştırma sonucunda, Kovid-19 aşısının kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümleri azalttığı görüldü. Bu araştırmanın daha uzun süreli sonuçları merakla beklenmektedir.

“Kovid-19 aşısı olan kişilerde kalp hastalıklarının daha fazla olmadığını gösteren bir veri bulunmamaktadır. Aşıya bağlı kalp hastalıklarının arttığı şeklindeki söylentiler, bilimsel bir temele dayanmamaktadır. İngiltere’deki çalışma sonuçlarına göre, Kovid-19 aşısı olan grup, hem pıhtı hem de kalp krizi ve diğer kalp-damar hastalıkları açısından olumlu sonuçlar vermiştir” şeklinde konuştu.

Sargın, Türkiye’de de benzer çalışmaların yapıldığını ancak henüz verilerin raporlanmadığını belirtti.

“Vücut Sağlığınızı Tehlikeye Atmayacak Şekilde Kontrollü Olunmalıdır”

Kalp sağlığına dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Sargın, şunları söyledi:

“Kalp hastalıkları, kış aylarında kendine özgü riskler taşır. Soğuk havada yürümek kalp krizine yol açabilir. Özellikle tok karnına soğuk havada yokuş yukarı yürürseniz, kalp krizi riskini artırırsınız. Yaz aylarında da benzer riskler söz konusudur. Çok sıcak havalarda yeterince sıvı alımı yapmazsanız, aşırı sıcakta uzun süre kalırsanız ve özellikle tansiyon probleminiz varsa, kanın pıhtılaşma riski artabilir.

Kendinizi fazla zorlamanın, kontrolden çıkan eforların ne kadar tehlikeli olduğuyla ilgilidir. Kışın tok karnına yokuş çıkmak gibi, yazın da aşırı sıcakta zorlayıcı egzersizler yapmak ve yeterince sıvı tüketmemek riskleri artırır. Vücut dengesini bozmadan, kontrollü egzersizler yapmak önemlidir. Yaz aylarında kalp hastalığı olan veya risk altındaki kişilerin sıcak havadan ve susuz kalmaktan kaçınmaları gerekmektedir.”

Related Posts

Geçmeyen ses kısıklığına dikkat! Gırtlak kanseri habercisi olabilir

Konuşmanın günlük hayattaki yeri ve önemi tartışılmaz olsa da bu eyleme imkân sağlayan ses tellerinin pek önemsenmediği bir gerçek. KBB Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, ses teli sağlığı için 11 öneride bulundu.

Kazara Ateşlenen Tabancayla Genç Hayatını Kaybetti

Kazara ateşlendiği öne sürülen tabancayla başından vurularak hayatını kaybetti 29 yaşındaki gencin vurularak öldüğü olayın yaşandığı evde bulunan 4 kişi gözaltına alındı SAKARYA – Sakarya’nın Sapanca ilçesinde 29 yaşındaki genç, arkadaş ortamında …

Konyaspor Galatasaray maçı hakemi neden değişti, hakem hasta mı oldu, Abdullah Buğra Taşkınsoy sağlık durumu ne?

Konyaspor- Galatasaray maçının VAR hakemi Polonyalı Piotr Lasyk oldu. AVAR’da ise Deniz Caner Özaral yer alacak. Karşılaşmanın orta hakemi olarak Abdullah Buğra Taşkınsoy görev alacaktı.Ancak taşikardi rahatsızlığı nedeniyle maçı 4. hakem yönetecek …

Türk doktorlardan tıp tarihinde dünyada bir ilk

Canlı insan hücrelerinin genetik mühendislik kullanılarak yeniden programlanması ile üretilen Descartes-08 adlı ilaç otoimmun hastalıklarda çok başarılı sonuçlar gösterdi.

Uzman: Organik olmayan her sebze ve meyve kanseri tetikliyor

Bursa’da kanserde erken teşhisin önemi ve tedavi yöntemleri ile sağlıklı beslenmenin ele alındığı söyleşide uyarılarda bulunan Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. İbrahim Yıldırım, “Bütün kokan gıdalar antitümörel aktiviteye sahiptir. Ancak tarımsal ilaçları içine soktuğunuz anda maalesef fayda yerine zarar görüyoruz” dedi.

Muğla’da UMKE Ekipleri Tatbikat Gerçeği Aratmadı

Muğla’da UMKE ekipleri tarafından yapılan tatbikat gerçeği aratmadı, Ekipler tatbikat gereği patlama yaşanan bir binada mahsur kalan yaralıları nefes kesen bir operasyonla kurtararak hastaneye nakillerini sağladı. Muğla’da UMKE ekipleri tarafından …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir