Doç. Dr. Diktaş: Bozulmaya başlayan etler, bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir

Kurban Etlerinin Hijyenik Şekilde İşlenmesi Önemli!

Sıcak havalarda kesilen kurban etlerinin hijyenik olmayan koşullarda işlenmesinin, bakteri üremesine ve ciddi enfeksiyonlara yol açabileceği uyarısında bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, kesim sonrası etlerin en geç 2 saat içinde buzdolabına konulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, etlerin hemen tüketilmeyecekse -18 derecelik derin dondurucularda saklanması gerektiğinin altını çizdi. Aksi takdirde, bozulmaya başlayan etlerin salmonella gibi bakteriyel enfeksiyonlara neden olabileceğini vurguladı.

Kesimler Hijyenik Ortamlarda Yapılmalı

Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, hijyenik olmayan ortamlarda yapılan kesimlerin, şarbon gibi ölümcül hastalıklara dahi yol açabileceğini vurgulayarak, bayram süresince halk sağlığını korumak adına hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Kurban kesiminin mutlaka ehil kişiler tarafından ve hijyenik ortamlarda yapılması gerektiğini belirten Dr. Diktaş, kesim sırasında dini vecibeleri yerine getirirken sağlık açısından da dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Etlerin Saklanması ve Tüketilmesi

Yaz aylarının sıcaklığına dikkat çeken Dr. Diktaş, etlerin bozulmaması için hızlıca küçük parçalara ayrılarak uygun şekilde saklanması gerektiğini söyledi. Ayrıca, kesim sonrası etlerin en geç 2 saat içinde buzdolabına konulması gerektiğini ve hemen tüketilmeyecekse -18 derecelik derin dondurucularda saklanması gerektiğini hatırlattı. Aksi takdirde, bozulmaya başlayan etlerin salmonella gibi bakteriyel enfeksiyonlara neden olabileceğine dikkat çekti.

Kesim sırasında ete idrar bulaşması durumunda o etin tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Diktaş, sakatatların temizliğinin hayati önem taşıdığını belirterek, sakatatların paraziter ve viral enfeksiyonlara neden olabileceğini dile getirdi. Sakatatların iyi temizlenmesi ve yüksek ısıda pişirilmesi gerektiğini vurgulayarak sindirim sistemi hastalıklarının önüne geçilebileceğini ifade etti. (DHA)

Related Posts

Dikkat! Sıcak hava unutkanlık ve sinirlilik sebebi olabilir

Artan sıcaklıkların yalnızca fiziksel rahatsızlıklara değil, zihinsel bütünlüğü tehdit eden dalgalanmalara da zemin hazırladığını belirten Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Umut Mert Aksoy, “Sıcak havalarda vücut, gece boyunca yeterince soğuyamadığı için uykuya dalma süresi uzar, uyku evreleri bozulur, dinlendirici derin uyku azalır. Bu durum ertesi gün sinirlilik, kaygı, konsantrasyon düşüklüğü ve unutkanlıkla kendini gösterir” dedi.

Profesör Doktor, hemen bırakın diye uyardı: Bu yapıdaki ilaçlar kalp krizine neden oluyor

Günümüzde milyonlarca insan, vitamin ve bitkisel takviyeleri sağlıklı kalmak amacıyla kullanıyor. Uzmanlar, bu ürünlerin bazı formlarının ciddi kalp rahatsızlıklarına yol açabileceğini söylüyor. ABD’li kardiyolog Dr. Evan Levine, özellikle jel kapsül formundaki takviyelere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Uzun ömrün formülü artık kişiye özel! Her yaşın ayrı bir reçetesi var: Longevity

Longevity diyetinin sadece ömrü uzatmayı değil, aynı zamanda yaşam kalitesini artırmayı hedeflediğini söyleyen Uzman Diyetisyen Ezgi Akdağ, bu yaklaşımın kalıcı ve sürdürülebilir olmasıyla diğer popüler diyet modellerinden ayrıldığına dikkat çekti.

Uzmanlar uyardı: Çocuklar arasında çok hızlı yayılıyor!

Çocuklar arasında hızla yayılan el, ayak ve ağız hastalığına karşı uyarıda bulunan Doç. Dr. Samet Özer, özellikle 5 yaş altı çocukların risk altında olduğunu belirterek, hastalığın belirtileri ve bulaşma yollarına karşı aileleri dikkatli olmaya çağırdı.

Kokusuyla yalnızlaştıran genetik hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Genetik ve Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezi’nden Prof. Dr. Zeynep Ocak, halk arasında “balık kokusu sendromu” olarak bilinen Trimetilaminüri (TMAU) hastalığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Genetik kökenli bir metabolizma bozukluğu olan bu rahatsızlıkta farkındalık, hem tanı hem de yönetim açısından büyük önem taşıyor.

İğneyle zayıflamak yetmedi Üstüne hücresel gençlik aşısı

Obezite iğneleriyle kilo verenler şimdi yeni bir enjeksiyonun peşinde: NAD+ iğnesinin vaadi büyük: Kilo koruma, yaşlanma yavaşlatma, hücresel enerji artışı. Hollywood yıldızları, CEO’lar ve biyohacker’lar şimdiden kullanıyor. Peki NAD gerçekten işe yarıyor mu, yoksa yeni bir pazarlama mı?