Doç. Dr. Diktaş: Bozulmaya başlayan etler, bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir

Kurban Etlerinin Hijyenik Şekilde İşlenmesi Önemli!

Sıcak havalarda kesilen kurban etlerinin hijyenik olmayan koşullarda işlenmesinin, bakteri üremesine ve ciddi enfeksiyonlara yol açabileceği uyarısında bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, kesim sonrası etlerin en geç 2 saat içinde buzdolabına konulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, etlerin hemen tüketilmeyecekse -18 derecelik derin dondurucularda saklanması gerektiğinin altını çizdi. Aksi takdirde, bozulmaya başlayan etlerin salmonella gibi bakteriyel enfeksiyonlara neden olabileceğini vurguladı.

Kesimler Hijyenik Ortamlarda Yapılmalı

Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, hijyenik olmayan ortamlarda yapılan kesimlerin, şarbon gibi ölümcül hastalıklara dahi yol açabileceğini vurgulayarak, bayram süresince halk sağlığını korumak adına hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Kurban kesiminin mutlaka ehil kişiler tarafından ve hijyenik ortamlarda yapılması gerektiğini belirten Dr. Diktaş, kesim sırasında dini vecibeleri yerine getirirken sağlık açısından da dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Etlerin Saklanması ve Tüketilmesi

Yaz aylarının sıcaklığına dikkat çeken Dr. Diktaş, etlerin bozulmaması için hızlıca küçük parçalara ayrılarak uygun şekilde saklanması gerektiğini söyledi. Ayrıca, kesim sonrası etlerin en geç 2 saat içinde buzdolabına konulması gerektiğini ve hemen tüketilmeyecekse -18 derecelik derin dondurucularda saklanması gerektiğini hatırlattı. Aksi takdirde, bozulmaya başlayan etlerin salmonella gibi bakteriyel enfeksiyonlara neden olabileceğine dikkat çekti.

Kesim sırasında ete idrar bulaşması durumunda o etin tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Diktaş, sakatatların temizliğinin hayati önem taşıdığını belirterek, sakatatların paraziter ve viral enfeksiyonlara neden olabileceğini dile getirdi. Sakatatların iyi temizlenmesi ve yüksek ısıda pişirilmesi gerektiğini vurgulayarak sindirim sistemi hastalıklarının önüne geçilebileceğini ifade etti. (DHA)

Related Posts

İğneyle zayıflamak yetmedi Üstüne hücresel gençlik aşısı

Obezite iğneleriyle kilo verenler şimdi yeni bir enjeksiyonun peşinde: NAD+ iğnesinin vaadi büyük: Kilo koruma, yaşlanma yavaşlatma, hücresel enerji artışı. Hollywood yıldızları, CEO’lar ve biyohacker’lar şimdiden kullanıyor. Peki NAD gerçekten işe yarıyor mu, yoksa yeni bir pazarlama mı?

Bayram tatilinde seyahat edecekler dikkat: Hijyeni göz ardı etmeyin

Milyonlarca kişi önümüzdeki hafta bayram tatili için yola çıkmaya hazırlanıyor. Kara, hava ve deniz yoluyla gerçekleşecek bu büyük hareketlilikte, hijyen kurallarının önemine dikkat çeken uzmanlar, ishalden üst solunum yolu enfeksiyonları, hatta tüberküloz, kızamık gibi daha ağır seyredebilen hastalıklara neden olabilen mikroplarla mücadele için toplu taşımada alınması gereken önlemlere ve toplu taşımalardaki hijyen bilincinin önemine vurgu yaptı.

Erkekler aman dikkat: Telefonunuzu cebinizde taşımayın!

Yaşam kalitemiz geleceğimizi, özellikle de üreme sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Erkek kısırlığına dikkat çeken Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, çevresel toksinler, obezite, stres ve elektronik cihazların risk oluşturduğunu belirtti.

Türkiye’de sık rastlanan hastalık: Uzman isim sebebini açıkladı

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, böbrek taşlarının Türkiye’de sık rastlanan bir sağlık problemi olduğuna dikkat çekerek, genetik yatkınlığın rolü olsa da asıl tetikleyicilerin yetersiz sıvı alımı ve beslenme alışkanlıkları olduğunu belirtti.

Baş ağrısının yeri, nedenini ele veriyor

Baş ağrısı nedeninin başladığı bölgeye göre değiştiğini belirten Prof. Dr. Derya Uludüz, “Üstelik vücudun bir tür uyarı sinyali olan bu ağrıyı tanımak bazen hayat kurtarır’’ dedi.

Erken yaşlandıran 5 neden

Prof. Dr. Derya Uludüz hayatımızdaki bazı faktörlerin sürekli enerjimizi tüketip, bizi fiziksel ve
zihinsel olarak daha hızlı yaşlandırdığını belirtti.