Emekliler Doğu Karadeniz’de Dönüyor

Doğu Karadeniz’in 3 İli Emekli Şehri Olma Yolunda

Doğu Karadeniz’in Giresun, Rize ve Artvin illeri, emekli şehri olma yolunda hızla ilerliyor. Büyük şehirlerdeki kargaşadan bıkan emekliler, memleketlerinde hayatlarının son dönemlerini geçirmeyi tercih ediyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2024 yılına ait aktif sigortalı çalışan ve emekli sayılarını açıkladı. Giresun, Artvin ve Rize’de emeklisinin çalışandan daha fazla olduğu gözlemleniyor. Giresun, 455.922 nüfusa sahipken 109.993 kişi aktif olarak çalışırken, 120.012 emekli bulunmaktadır. Artvin’de ise 169.280 nüfusun 42.636’sı çalışıyor ve 42.490 emekli bulunuyor. Rize’de ise 346.977 kişilik nüfusun 94.582’si çalışırken, 91.902 emekli bulunmaktadır.

Doğu Karadeniz’in bu 3 ilinde iş imkanlarının sınırlı olması ve sanayinin yeterince gelişmemesi, insanların başka illere göç etmesine neden olmuştur. Ancak emeklilik döneminde memleketlerine dönmeyi tercih eden Giresunlular, Artvinliler ve Rizeliler ata topraklarına geri dönerek sakin bir hayat sürmeyi tercih ediyorlar.

Giresunlu emekli Hasan Bay, 45 yıllık çalışma hayatının ardından doğduğu yere geri döndüğünü belirterek, “Büyük şehirde emekli maaşı ile geçinmek çok zor. O yüzden memleketime geri döndüm. Burası bizim için her zaman bir baba ocağı gibidir. Keşke burada da iş imkanları olsaydı, belki gurbete gitmek zorunda kalmazdık” dedi.

Sanayi Kuruluşlarının Kapanması Göçe Neden Oldu

Giresunlu Hüseyin Dede, kentte istihdam sağlayan sanayi kuruluşlarının kapanmasının göçün temel nedenlerinden biri olduğunu ifade ederek, “SEKA Kağıt Fabrikası, Adel Kalem Fabrikası gibi büyük kuruluşlar binlerce kişiye iş sağlardı. Şimdi pek çoğu kapandı ya da küçüldü. Bu durum da genç nüfusun başka illere göç etmesine neden oldu” şeklinde konuştu.

Artvin’de ‘Artvin Hasreti’ Hakim

Artvinli emekli Emin Genç, yazları köye gittiğini ve kışları merkezde yaşadığını belirterek, “Artvin tarım odaklı bir bölge olduğu için insanlar genellikle emekli olmayı tercih ediyor. Atam dedem burada yaşamış, ben de burada kalmayı düşünüyorum” dedi. Bir diğer Artvinli Necat Akbulut ise, 21 yıldır emekli olduktan sonra Artvin’de yaşamayı sürdürdüğünü ve buranın başka bir yerde yaşamaya benzemediğini dile getirdi.

Artvinli emekli Kemal Bingöl ise emeklilik sonrası tarımla uğraştıklarını belirterek, “Kışın merkezde, yazın köyde tarım yaparak zamanımızı değerlendiriyoruz” dedi.

Rize’ye dönen emekli Sultan Süleyman Turan, “Rize’de çok az emekli var, dışarıda çalışıp Rize’ye döndük. Emekli olunca hayallerimiz vardı ama zaman ayıramadık. Torunlarla zaman geçiriyoruz” şeklinde konuştu. Rizeli Hüseyin Köse ise, Rize’nin tarım odaklı bir bölge olmasının emekli sayısının fazla olmasına neden olduğunu söyleyerek, “Rizeliler çalışkan oldukları için dışarıda çalışıp burada emekliliklerini geçiriyorlar” dedi.

Rizeli Recep Yılmaz ise, büyük şehirlerdeki kargaşadan bıkanların emekli olduktan sonra Rize’ye döndüğünü ifade ederek, “Rize’de trafik yoğunluğu yok, burası huzurlu. İnsanlar çaylarını içip bahçelerinde huzurluca vakit geçiriyorlar” şeklinde konuştu. – GİRESUN

Related Posts

TOBB Başkanı: Enflasyonu tek haneye indirmeden riskleri azaltamayız

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yaşadığımız en büyük sorunlardan biri yüksek enflasyon, enflasyon tek haneye inmeden ekonomideki riskleri azaltamayız.” dedi.

Bakan Şimşek, ABD temaslarını değerlendirdi: Türkiye’ye ilgi çok yoğun

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’nin enerji faturasını hafifleteceği öngörülüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “kurtuluş günü” olarak nitelendirdiği 2 Nisan’dan bu yana Brent petrol yüzde 10,5 düşerek yaklaşık 7,8 dolar, WTI ham petrol ise yüzde 10,7 azalarak yaklaşık 7,6 dolar değer kaybetti.

Fed uyardı: Ticaret savaşları ve borç krizi ABD finansal sistemini tehdit ediyor

ABD Merkez Bankası’nın Nisan raporunda, ticaret politikalarındaki belirsizlik, artan tarifeler ve ABD’nin borç sürdürülebilirliği finansal istikrar için en büyük riskler arasında gösterildi. Rapora göre, olası bir ticaret savaşı ve politika dalgalanmaları piyasalarda ciddi sonuçlar doğurabilir.

Altının kilogram fiyatı ne kadar oldu? 25 Nisan 2025 Cuma kilogram altın fiyatı…

Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda altının kilogram fiyatı ne kadar oldu? Altın borsasında bugün en fazla işlem yapan kurumlar hangileri? İşte ayrıntılar…

PPK toplantı özeti yayımlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti’nde, “Tarife artışlarının enflasyon üzerindeki beklenen etkileri ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmekle birlikte, ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde enflasyon beklentileri bir miktar artmıştır. Bu çerçevede küresel enflasyondaki düşüşün yavaşlayacağı ve merkez bankalarının indirim süreçlerinde temkinli yaklaşımlarını sürdürecekleri beklenmektedir.” denildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir