İngiltere’den Rusya ve İran’a yönelik yeni hamle

İngiltere’de Yabancı Etki Kayıt Programı Uygulanmaya Başladı

İngiltere’de, özellikle Rusya ve İran gibi yabancı ülkeler adına faaliyet gösteren kurum ve bireylerin, bu faaliyetlerini devlete bildirmesini gerektiren ‘Yabancı Etki Kayıt Programı’ (FIRS) resmen hayata geçirildi.

İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, ülke ekonomisini, demokrasisini ve toplumunu hedef alan yabancı kaynaklı faaliyetlerle mücadele amacıyla geliştirilen ‘Yabancı Etki Kayıt Programı’ (FIRS), 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girdi. Programın, siyasi etki faaliyetlerine karşı hazırlıkları kolaylaştıracağı belirtiliyor.

Açıklamada, FIRS’in iki aşamalı bir sistem olacağı ifade edildi. Birinci aşama, siyasi seçim adayları, milletvekilleri, üst düzey karar vericiler ve grupların İngiltere’deki lobi faaliyetlerini kapsayacak; ikinci aşama ise daha geniş bir kapsam sunacak. ‘Geniş Katman’ olarak adlandırılan bu aşamada, İngiltere’nin güvenliği ve çıkarlarına tehdit oluşturan ülkelerin faaliyetleri hedef alınacak ve özellikle Rusya ile İran’ın tüm faaliyetleri bu kapsamda değerlendirilecek.

Açıklamada, İran ve Rusya’ya bağlı her türlü kurumun, Devrim Muhafızları, istihbarat birimleri, güvenlik ile ilgili bakanlıklar ve silahlı kuvvetler dahil, İngiltere’deki faaliyetlerini kaydetme zorunluluğu olduğu vurgulandı. FIRS kapsamında kaydedilen bir faaliyetin yasa dışı veya istenmeyen bir eylem olmadığı belirtilirken, izin alma veya faaliyetleri durdurma gerekliliği olmadığı da ifade edildi. Ancak, kayıt yaptırmamanın cezai yaptırımları olacağı hatırlatıldı.

Related Posts

İhalesiz harcamayı yargı görmezden geliyor

Elazığ’da Valilik konutu, hizmet binası ve aile merkezi için 8.8 milyon TL yedek bütçeden harcandı. Beyaz Ev için yapılan 1.3 milyon TL’lik ödeme ise ihalesiz gerçekleşti. Belgeler yok, soruşturma da yok!

Leman dergisi önünde şok tehdit: ‘Ya onlar ölecekler, ya biz öleceğiz’

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Leman’daki bir karikatür nedeniyle açıklama yaptı. “Dini değerleri aşağılama” suçlamasıyla dergiye soruşturma açıldı, 4 kişi gözaltına alındı. Dergi önünde toplanan bazı kişiler polisle kavga edip “Ya onlar ölecek, ya biz” tehdidinde bulundu.

Sputnik Azerbaycan Şube Yöneticisi ve Genel Yayın Yönetmeni Bakü’de gözaltına alındı

Azerbaycan güvenlik güçleri Bakü’de iki Rus gazeteciyi, Sputnik Şube Yöneticisi Kartavıh ve Genel Yayın Yönetmeni Belousov’u gözaltına aldı.

İsrail ağzındaki baklayı çıkardı: Türkiye’nin cevabı F-35’te gizli

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Suriye ve Lübnan’la barışa açık olduklarını ancak Golan Tepeleri’nden vazgeçmeyeceklerini ilan etti. İsrail’in bu şartlı normalleşme hamlesine Şam ve Beyrut sessiz kalırken, gözler Türkiye’nin tutumuna çevrildi.

Trump’tan İran’a yeşil ışık sinyali: “Barışçıl olmaları” halinde yaptırımlar kaldırabilecek

Trump’tan İran’a yeşil ışık sinyali: “Barışçıl olmaları” halinde yaptırımlar kaldırabilecek

Boşnakların İslam’ı kabul etmesinin sembolü 515’inci Ayvaz Dede Şenlikleri sona erdi

Boşnakların İslam’ı kabul etmesinin en önemli sembollerinden biri olarak bilinen Akhisarlı Ayvaz Dede anısına Bosna Hersek’te 515’incisi düzenlenen şenlikler sona erdi. Şenlikler kapsamında Prusac’taki merkezi etkinlikte 300’den fazla atlı, Karaula köyünden başladıkları bir günlük yolculuğun ardından alana geldi. Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birliği’nin konserini binlerce kişi izledi. Mehteran Birliği, Boşnakların en sevdiği ezgilerden “Sehidski Rastanak (Şehidin Vedası)” eserini de seslendirdi. Etkinliğe Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Emin Akseki, Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic, Bosna Hersek İslam Birliği temsilcileri ile Türkiye’nin de bulunduğu çeşitli ülkelerden çok sayıda kişi katıldı. Kavazovic, yaptığı konuşmada, Ayvaz Dede Şenliklerinin kendileri açısından köklü bir gelenek olduğunu söyledi. Müslümanlara yönelik dünya genelinde soykırımlar yapıldığına dikkati çeken Kavazovic, “Srebrenitsa’dan çıkardığımız dersleri her zaman hatırlamalıyız. Srebreni