Merkez Bankası: Yabancı para mevduat için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 200 baz puan artırıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan Yeni Kararlar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası son olarak yabancı para mevduatlar için zorunlu karşılık oranlarını artırdı. Bu artış tüm vadelerde 200 baz puan olarak belirlendi. Ayrıca, yurt içi yerleşiklerle gerçekleştirilen ve vadesi 1 yıla kadar olan yabancı para cinsinden repo işlemlerinden sağlanan fonlar için zorunlu karşılık oranı 400 baz puan artırılarak hesaplama metodunda değişikliğe gidildi.

TL’yi teşvik etmeyi hedefleyen bir diğer adım da mevduat yapısına yönelik oldu. Tüzel kişi TL mevduat payı yüzde 60’ın altında kalan bankalara, bu oranı her ay 0,3 puan artırma zorunluluğu getirildi.

Merkez Bankası aynı zamanda, TL mevduatlar için tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanan faiz veya telafi ödemesi oranını da revize etti. Buna göre, TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 84’ü yerine yüzde 86’sı oranında ödeme yapılacak.

Öte yandan, ihracat gelirlerinin Türkiye’ye kazandırılmasına yönelik düzenlemeler de duyuruldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kararı doğrultusunda, İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklikle ihracat bedellerinin Merkez Bankası’na asgari satış oranı 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 35 olarak uygulanacak.

Son olarak, firmaların ihracat dövizlerinin TL’ye dönüşümünü teşvik etmek amacıyla uygulanan döviz dönüşüm desteği oranı da yüzde 3’e yükseltildi ve bu oran da 31 Temmuz 2025’e kadar geçerli olacak.

Related Posts

Emekli olmadan da kıdem tazminatı almanın yolu var

Emeklilik yaşını beklemeden kıdem tazminatı almak isteyen çalışanlar için önemli bir yasal imkan var. 1475 sayılı eski İş Kanunu’na göre, yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamlayan sigortalılar, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacakları resmi yazıyla işlerinden ayrıldıklarında kıdem tazminatına hak kazanabiliyor. Ancak SGK’dan bu belge alınmadan yapılan istifalar, tüm tazminat hakkının kaybına neden olabiliyor.

Merkez Bankası’nın son kararları ne anlama geliyor: Uzmanlardan sert eleştiriler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TL’ye geçişi hızlandırmak ve rezervleri güçlendirmek amacıyla yeni makroihtiyati tedbirleri devreye aldı. Uzmanlar, düzenlemelerin döviz talebini sınırlayabileceğini ancak ekonomide kopan bağların hâlâ onarılamadığını belirtiyor. “Başa döndük” diyen de var, “mucize beklemeyin” diyen de…

Altının ons fiyatında olası geri çekilmelerde merkez bankalarının etkili olması bekleniyor

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, “Altının ons fiyatında gerçek anlamda bir geri çekilme olacaksa ben yine bunun yükselişi tetikleyen merkez bankalarından geleceğini düşünüyorum.” dedi.

ABD’deki petrol sondaj kulesi azaldı

ABD’de bulunan petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 4 adet azalarak 479’a geriledi.

Türkiye, fındık ihracatından 1,9 milyar doları aşkın gelir sağladı

Türkiye, fındık ihracat sezonunun 8 aylık döneminde 1,9 milyar doları aşkın gelir elde etti.

EPDK kararı Resmi Gazete’de yayımlandı

Resmi Gazete’de EPDK’nın Petrol Ofisi AŞ hakkında verdiği karar yayımlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir