Türkiye’de sık rastlanan hastalık: Uzman isim sebebini açıkladı

Medipol Sağlık Grubu’ndan Acıbadem Bölge Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış

Üroloji uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, böbrek taşı hastalığının Türkiye’de artan bir sorun olduğunu belirtti. Yaz aylarında artan sıvı kaybının bu hastalığı tetiklediğini vurgulayan Prof. Dr. Atış, genetik yatkınlık, yetersiz su tüketimi ve yanlış beslenmenin böbrek taşı oluşumunu hızlandırdığını ifade etti. Modern tedavi yöntemleri sayesinde hastaların taşlarından kısa sürede kurtulabileceğini ve hastalığın tekrarlamasından korunabileceğini aktardı.

‘Beslenme alışkanlıkları taş oluşumunu doğrudan etkiliyor’

Prof. Dr. Atış, Türkiye’de böbrek taşlarının yaygın olduğunu belirterek, beslenme alışkanlıklarının taş oluşumunu etkilediğine dikkat çekti. Günlük en az 2,5 litre su tüketiminin önemine değinen Prof. Dr. Atış, tuz ve protein tüketiminin de kontrol altında tutulması gerektiğini söyledi. Beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesinin taş oluşumunu engelleyebileceğini belirtti.

‘Her taş ameliyatlık değil’

Her böbrek taşının hemen cerrahi müdahale gerektirmediğini ifade eden Prof. Dr. Atış, belirgin sorunlar olmadığı sürece genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmadığını kaydetti. Günümüzde uygulanan modern yöntemlerle taşların kırılmasının ve temizlenmesinin kolaylaştığını ifade etti. Taşın tipine göre ilaç tedavileri uygulanabileceğini ve yaşam tarzı değişikliklerinin taş oluşumunu engellemekte etkili olduğunu vurguladı.

Related Posts

Kokusuyla yalnızlaştıran genetik hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Genetik ve Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezi’nden Prof. Dr. Zeynep Ocak, halk arasında “balık kokusu sendromu” olarak bilinen Trimetilaminüri (TMAU) hastalığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Genetik kökenli bir metabolizma bozukluğu olan bu rahatsızlıkta farkındalık, hem tanı hem de yönetim açısından büyük önem taşıyor.

Doç. Dr. Diktaş: Bozulmaya başlayan etler, bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir

Doç. Dr. Diktaş: Bozulmaya başlayan etler, bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir

İğneyle zayıflamak yetmedi Üstüne hücresel gençlik aşısı

Obezite iğneleriyle kilo verenler şimdi yeni bir enjeksiyonun peşinde: NAD+ iğnesinin vaadi büyük: Kilo koruma, yaşlanma yavaşlatma, hücresel enerji artışı. Hollywood yıldızları, CEO’lar ve biyohacker’lar şimdiden kullanıyor. Peki NAD gerçekten işe yarıyor mu, yoksa yeni bir pazarlama mı?

Bayram tatilinde seyahat edecekler dikkat: Hijyeni göz ardı etmeyin

Milyonlarca kişi önümüzdeki hafta bayram tatili için yola çıkmaya hazırlanıyor. Kara, hava ve deniz yoluyla gerçekleşecek bu büyük hareketlilikte, hijyen kurallarının önemine dikkat çeken uzmanlar, ishalden üst solunum yolu enfeksiyonları, hatta tüberküloz, kızamık gibi daha ağır seyredebilen hastalıklara neden olabilen mikroplarla mücadele için toplu taşımada alınması gereken önlemlere ve toplu taşımalardaki hijyen bilincinin önemine vurgu yaptı.

Erkekler aman dikkat: Telefonunuzu cebinizde taşımayın!

Yaşam kalitemiz geleceğimizi, özellikle de üreme sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Erkek kısırlığına dikkat çeken Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, çevresel toksinler, obezite, stres ve elektronik cihazların risk oluşturduğunu belirtti.

Baş ağrısının yeri, nedenini ele veriyor

Baş ağrısı nedeninin başladığı bölgeye göre değiştiğini belirten Prof. Dr. Derya Uludüz, “Üstelik vücudun bir tür uyarı sinyali olan bu ağrıyı tanımak bazen hayat kurtarır’’ dedi.